Johanniter

De johanniter is een jonge witte druif. Ze werd pas in 1968 door Johannes Zimmermann gekweekt uit de riesling, seyve-villard, rülander en gutedel. Het Freiburg Instituut, waar Zimmermann werkzaam was, wilde namelijk een druif ontwikkelingen die ook in de noordelijke (Duitse) wijnstreken goed kon groeien. Een druif die gekruist is wordt een hybride druif genoemd. In de noordelijke wijnlanden valt altijd meer regen, wat er voor zorgt dat veel druiven uit zuidelijke landen er last kregen van schimmels. Bij de kweek van de Johanitter was het belangrijk dat de nieuwe druif goed resistent zou zijn tegen schimmels. Ook moest de druif goed bestand zijn tegen vorst.
De johanitter druif is een veel voorkomende druif die met name buiten Limburg massaal is aangeplant. In Nederland is ze in elke BGA toegestaan. Een BGA (bescherming geografische aanduidingen) is in Nederland het keurmerk dat een wijn of product uit een bepaald gebied komt. Ook bestaan er BOB’s (beschermde oorsprongsbenaming). BOB’s zijn Nederlandse wijnstreken waarvan de druiven uit dat gebied komen. Slechts een paar druiven zijn hier toegestaan en er gelden strenge eisen aan het maken van de wijn. In Nederland mogen in de BOB Vijlen en de BOB Ambt Delden wijnen met BOB-keurmerk van de johanniterdruif worden gemaakt.
De johanitter heeft niet alleen het uiterlijk van riesling, haar smaak komt hier ook mee overeen. De druif is minder zuur dan de riesling. Johanniterdruiven zorgen voor wat frissere en neutralere wijnen dan wijnen die gemaakt worden van de rieslingdruif. Net zoals wijnen van de bekende rieslingdruif hebben de wijnen van de johanniter ook aroma’s van limoen en groene appel in zich. De riesling kent daarentegen iets meer gemberachtige tonen in haar wijnen. In wijnen van de witte johanniterdruif zitten meer de aroma’s van een Spaanse chilipeper.

Krachtige, fruitige, rieslingachtige aroma’s, met rijpe zuren. Aroma’s van meloen, limoen en kweepeer.

Johanniter druif

Kruising, oorsprong Riesling x Fr 589- 54 (vele generatie kruising van o.a. Pinot blanc, chasselas blanc)

Ontdekker, door Staatliches Weinbauinstitut Freiburg

Groei Redelijk krachtig, rechtopstaand, met weinig dieven en een gezond groen blad. Op tijd ontbladeren geeft minder kans op zonnebrand.

Rijping Half oktober.

Aroma Fijn fruitig, met meloen en grapefruit, dat aan Riesling doet denken.

Smaak Een heldere en levendige structuur met sterke zuren. Met een klein bittertje na.

De wijnen van de Johanniter druif zijn uiteraard bij Nederlandse Streekwijnen te koop. Kijk hieronder voor ons assortiment.

© 2019 - 2024 Nederlandse Streekwijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Beste wijnliefhebber, leuk dat je op onze site bent! Let op, wij verkopen alleen wijn aan personen van 18 jaar of ouder.